Omdrejningspunkter for støtte
Bofællesskabet Poststrædet 2 er et bo- og fritidstilbud for ansatte på særlige vilkår, der arbejder på Skovsgård Hotel, hos Råd & Dåd eller tilknyttet Skovsgård/Attrup STU.
Vi er lidt anderledes, idet at arbejdet på Skovsgård Hotel eller hos Råd & Dåd er indgangen til, at blive tilknyttet Bofællesskabet Poststrædet 2. Ligeledes skal man som beboer have lyst til, at være eller blive en aktiv del af det lokalsamfund som Bofællesskabet Poststrædet 2 er en del af.
Det er med andre ord arbejdet på Skovsgård Hotel eller hos Råd & Dåd, der er et af de helt centrale omdrejningspunkter for den støtte som Bofællesskabet Poststrædet 2 tilbyder – kombineret med, at man som beboer bidrager aktivt til det lokalsamfund som bofællesskabet er en del af.
At skabe sammenhæng og helhed mellem arbejdsliv og fritidsliv er væsentlig for Bofællesskabet Poststrædet 2. Vi har derfor et meget tæt samarbejde med Skovsgård Hotel og Råd & Dåd samt fritids- og foreningslivet i Skovsgård-området.
I forhold til bofællesskabet er følgende omdrejningspunkter centrale i forhold til støtte:
DET INDIVIDUELLE
Den hjælp bofællesskabet tilbyder til den enkelte afhænger af, hvad den enkelte person har behov for og ønsker hjælp til. Den individuelle støtte gives med henblik på:
- at den enkelte beboer kan passe sit arbejde på Skovsgård Hotel eller hos Råd & Dåd (eksempelvis støtte til morgenmad, vækning, kørsel mv.)
- at den enkelte beboer kan bo selvstændigt
(eksempelvis støtte til rengøring, økonomi , oprydning, madlavning mv.) - at den enkelte beboer kan få fritidsliv/det sociale liv til at fungere
(eksempelvis støtte til socialisering, ledsagelse til arrangementer mv.)
DET SOCIALE
Bofællesskabets andet primære omdrejningspunkt for støtte, er det sociale netværk som bofællesskabet udgør for de folk, der arbejder på Skovsgård Hotel eller Råd & Dåd. Et sted, hvor man kan finde andre ligesindede i fritiden, og et sted hvor man kan finde andre mennesker, der har nogle af de samme problemstillinger som en selv, så man får en fornemmelse af, at man ikke står alene med nogen ting.
Eksempler på sociale aktiviteter:
- samvær omkring hverdagens måltider
- aktivitetsaftener med fællesspisning og socialt samvær
- aktiviteter som bingo, bagning, fremstilling af julegaver, bolsjekogning, pileflet mv.
- fysiske aktiviteter som vandgymnastik, motionscenter, gåture, fodbold, bowling mv.
- udflugter til zoo, karneval, attraktioner, biograf, shopping, koncerter mv.
- ferieture i lokalområdet
- studieture til udlandet
Beboerrådet er sammen med medarbejderne ansvarlig for tilrettelæggelse af aktiviteter. Beboerinddragelse er centralt i bofællesskabet - også i forhold til sociale aktiviteter.
DET LOKALE
Det tredje omdrejningspunkt for støtte er involvering i lokalområdet. Når man slår sig ned som borger tilknyttet bofællesskabet, så har man en forpligtelse til, at deltage i de fællesskaber som er i lokalområdet, og man skal bidrage aktivt til, at Skovsgård fortsat er et sted, hvor der er liv, og hvor der foregår noget for alle.
Når eksempelvis borgerforeningen holder deres julearrangement, så bidrager bofællesskabet med at have klippeværksted. Man hjælper også til i forbindelse med sommerfesten i forhold til, at løfte noget af den byrde som frivilligt arbejde kan være, man sætter plakater op for musikforsyningen osv.
Medarbejderne har en vigtig funktion som “brobygger” mellem beboer og lokalsamfund. Eksempelvis i forhold til at tydeliggøre de mange uskrevne og komplekse regler som findes i samfundet, forventninger til opførsel, påklædning, omgangstone mv.
Denne ”brobygger” funktion gør sig også gældende, når medarbejderen bruger personlige relationer og netværk til at skabe sammenhæng mellem beboere og lokalsamfund. Eksempelvis via medarbejderens fritidsinteresser (golf, pileflet, fodbold, borgerforening mv.). Man kan sige, at medarbejderens ressourcer og kompetencer er medvirkende til at åbne op i forhold til at beboerne kan opbygge relationer og bidrage positivt til det omgivende lokalsamfund.